Trivsel och säkerhet

Att bo i bostadsrätt innebär ett gemensamt ansvar. Som medlem i föreningen har du inte bara rätten till en bostad i föreningens hus utan du har också skyldigheter mot föreningen och övriga medlemmar att ta ansvar för ordning och reda, både i och utanför din lägenhet. Som bostadsrättsinnehavare äger du inte din lägenhet, det är föreningen som äger fastigheten och lägenheterna. Du som medlem äger rätten att fritt nyttja lägenheten på obegränsad tid.

Trivselreglerna gäller inte bara dig som bostadsrättsinnehavare utan även övriga familjemedlemmar omfattas liksom gäster, inneboende, andrahandshyresgäster eller hantverkare som utför arbete åt dig i lägenheten.

Allmän aktsamhet

Tänk på att vara aktsam om och väl vårda föreningens egendom. Våra kostnader för drift, underhåll och reparationer betalas av alla gemensamt med månadsavgiften. Om akut skada inträffar i huset, kontakta vår tekniska förvaltare, se Felanmälan och kontakter eller anslag i entréer.

Säkerhet

För att öka tryggheten är det bra att lära känna dina grannar. Tala gärna om för dem om du ska vara bortrest en längre tid och hur du kan nås.

Kontrollera att entrédörrar i fastigheten går i lås efter in- och utpassering. Släpp inte in någon okänd person i fastigheten. Om du ställer upp ytterdörren se till att ha uppsikt över den så ingen obehörig släpps in i fastigheten. Undvik att förvara stöldbegärlig egendom i källarförråden.

Vi har ett samarbete med polisen – Blåljuskod – för enklare tillträde till fastigheterna för polis och räddningstjänst.

Området och närområdet ingår i samverkansgruppen Hornsberg. Gruppen driver frågor rörande trivsel, ordningsregler, kontakter med stadsdelsförvaltning och kommun samt polis. Gruppen har tagit fram en lista på tips hur du kontaktar rätt instans när något händer.

Hjärtstartare

I entrén till Kristinebergs strand 27 finns en hjärtstartare som kan användas vid behov.

Skyddsrum

På Kristinebergs strand 27 och 29 finns skyddsrum i källaren. Under fredstid utnyttjas skyddsrummen som lägenhetsförråd. All utrustning som behövs för att ställa om till skyddsrum finns redan idag i våra källare. På MSB (myndigheten för samhällsskydd och beredskap) hemsida kan du läsa om råd och föreskrifter om skyddsrum. Där finns också en karta över befintliga skyddsrum på t.ex. Kungsholmen.

Cyklar, barnvagnar och rullatorer

Cyklar förvaras i cykelställ eller i cykelförråd. Barnvagnar och rullatorer förvaras i barnvagnsrummen. Cyklar, barnvagnar och rullatorer får inte förvaras i entréer eller trapphus med hänsyn till brandsäkerheten. Det är trångt om utrymmet i cykelrummen därför är det viktigt att vi tar bort cyklar som inte längre används. Barnvagnsrummen är avsedda för barnvagnar och rullatorer. Märk dina saker med namn och lägenhetsnummer.

Tvättstuga

Bokning av tvättstugan görs med bokningscylinder på bokningstavlorna i respektive tvättstuga. Var vänlig och respektera tiderna som är tillåtna för tvätt. På grund av att ljud och vibrationer kan störa dina grannar är det inte tillåtet att tvätta sent på kvällar och nätter eller mycket tidigt på morgonen. Lämna tvättstugan välstädad och glöm inte att rengör filtret på torktumlaren, i torkskåpet och i trumman högst upp under taket. Kontakta nyckelansvarig om du behöver en ny cylinder.

Soprum

I soprummen finns kärl för hushållssopor, kompost, glas, plast, metall, tidningar och pappersförpackningar. Större kartonger slängs i grovsoprummet. Grovsopor och farligt avfall får inte ställas i soprummen.

Grovsopor

I föreningen Kräftan 1620 finns ett gemensamt grovsoprum för Brf Mälarstrand 1, Brf Mälarstrand 2, Brf Mälarstrand 3 och Kräftan 1620. Det är en stor förmån att ha ett grovsoprum i området som förenklar livet för oss. Det är vi medlemmar som betalar för grovsophämtning och städning så ju bättre vi sköter det desto lägre blir kostnaden för oss alla. Tänk på att inte överfylla kärlen, om något sticker upp ur kärlen får vi betala extra för det. Avfall som inte får plats i kärlen tar du med dig till en återvinningscentral.

Det här kan du lämna i grovsoprummet:
Kartonger och wellpapp viks ihop och läggs i metallvagnarna.
Brännbart och icke brännbart grovavfall slängs i de gröna kärlen. Till brännbart räknas möbler, emballage, plast, gummi, frigolit och papper. Till icke brännbart räknas metall, porslin, keramik, gips, spegelglas, verktyg, persienner, dricksglas, plexiglas, kristallglas och diverse blandmaterial som resårmadrasser.
Elavfall slängs i separata gröna kärl. Exempel på elavfall är saker som drivs med sladd eller batteri, armaturer, sladdar, uttag, IT-utrustning, tv, video, radio, stereo, datorer och kameror.
Batterier slängs i ett mindre rött kärl. Här slängs alla slags batterier förutom knappcellsbatterier och uppladdningsbara batterier.
Ljuskällor som glödlampor, lågenergilampor och lysrör.

Det här kan du inte lämna i grovsoprummet:
Avfall som är farligt för hälsa eller miljö gör att de måste återvinnas på särskilda sätt och får inte slängas i grovsoprummet eller i det vanliga soprummet.
Exempel på avfall som inte får lämnas i grovsoprummet är:
Byggnadsmaterial, garderober, köksskåp, diskbänkar, kyl, frys, spis, diskmaskin, tvättmaskin, torktumlare. Allt som har med bil och båt att göra.
Farligt avfall som färg, lack och limrester, lösningsmedel, rengöringsmedel som silverputs, kalkborttagare, polish, blekmedel, fläckborttagningsmedel, ammoniak, lut och kalklösare, äldre febertermometrar och sprayburkar som inte är helt tomma.
Mediciner. Överblivna mediciner lämnas in till apoteket.

Störningar

För att alla ska trivas är det viktigt att man inte störs av omkringboende. Alla boende är skyldiga att visa hänsyn. Informera gärna grannar om t ex en fest eller om ni ska genomföra större renoveringsarbeten. Planera gärna bullriga jobb på vardagar mellan 08.00 och 17.00. Sätt gärna upp en lapp på anslagstavlan för att minska risken för irritation.

Husdjur

Innehavare av husdjur är skyldig att övervaka att dessa inte stör eller förorenar i fastigheten.

Grillning

Grillning får endast ske med elgrill på balkong eller uteplats. Det är inte tillåtet att grilla med kol- eller gasolgrill på balkongerna med hänsyn till brandskyddet.